FUNÄSFJÄLLEN - ÅRET RUNT

Funäsfjällen har ett rikt utbud av saker att se och göra - året runt. Det finns ingen begränsning på aktiviteterna i området, det är nästan bara fantasin som sätter stopp.

Bad

Badplatser med brygga finns i Funäsdalen by, Tännäs och Tänndalen och pool finns på Hotell Funäsdalen, Hotell Tänndalen, Ramundbergets Fjällgård och Walles Fjällhotell. Vårt tips är att hitta din egen badplats någonstans längs Funäsdalens många porlande fjällbäckar.

Sevärdheter
Listan över Funäsdalens sevärdheter kan göras lång. Området har en lång och unik historia som är välbevarad. Bland annat finns 4000-6000 år gamla Hällmålningar bevarade i Messlingen och intressanta utgrävningsområden från 1000-talet. I Funäsdalen kan du upptäcka Anderssjöåfallet som är ett mäktigt vattenfall med vacker grillplats, en levande sameby med utställning och visning och Tännäs kyrka, som är Sveriges högst belägna kyrka.

I området finns också flera museer, bland annat Härjedalen Fjällmuseum som har en utställning om samerna, fjällbönderna och bruksarbetarna som har samsats och levt i Funäsdalen.

Kulturstigar

I och omkring Funäsdalen finns flera olika kulturstigar med varierande längd och spännande historia. Du lär dig mycket om området Funäsdalen på kulturstigarnas informationstavlor med texter och bilder. Till exempel kan du gå Pilgrimsturen i Ramundberget. Promenaden följer bitvis den gamla Romboleden, som pilgrimerna gick till Trondheim. Längs stigen finns spännande järnåldersgravar och fäbodar, och i närheten av Klinkens fäbod växer den fridlysta orkidén Brunkulla. Promenaden är 14 kilometer lång. Du kan också välja att gå Gruvturen, också den i Ramundberget som är sex kilometer lång. Här finns rester av koppar- och järngruvor samt Sveriges högst belägna järnåldersgravar.

Gallerier och konstnärer
Många konstnärer är verksamma i Funäsdalen och visar sin konst. Till exempel Bengt och Gunilla Ellis, Tord Vaktnäs, Talviks ateljé, Galleri Alm Vävstugan i Bruksvallarna galleri och Emil Näsvalls utställning som finns i Härjedalens Fjällmuseum. Kontakta turistbyrån för mer information.