KULTUR & NÖJE

Funäsdalen har en rik historia som är välbevarad. Kombinera en aktiv semester med historiska och kulturella sevärdheter.

Bland annat finns Härjedalens fjällmuseum som är ett kulturcentrum för hela Härjedalen. Utställningarna berättar Funäsdalens historia med fokus på människorna, samerna, fjällbönderna och bruksarbetarna, som bott och verkat här.

I samma byggnad som museet finns också en permanentutställning med konstnären Emil Näsvalls verk och i direkt anslutning till museet ligger även Fornminnesparken, där man kan gå runt och beskåda flera gamla byggnader.

I och omkring Funäsdalen finns flera kulturstigar med varierande längd och spännande historia. Längs kulturstigarna finns informationstavlor med text och bilder som skildrar milstolpar och händelser i området. Här kan du uppleva fäbodar, järnåldersgravar, utgrävningar från 1000-talet och följa pilgrimernas väg till Trondheim.

I området finns också två samebyar, Mittådalen och Ruvhtensijte, samt flera fäbodvallar som fortfarande är i drift.

Andra sevärdheter som 4000-6000 år gamla hällmålningar, Tännäs kyrka - Sveriges högst belägna kyrka, och mäktiga vattenfall finns också i området. Gör gärna ett besök på turistbyrån för mer komplett information.